Kuidas valida grilli

Grillimine kuulub ühe tõelise suve juurde nagu päike ja rand. Esimesed julged ajavad oma grillid kuumaks juba kevadel, seega on üsna õige hetk teha nendest seadmetest korralik ülevaade. Kui grilli ostmine alles ees seisab või olemasolev uuendust vajab, siis tasub mõelda erinevate grillitüüpide plussidest ja miinustest ning valida oma võimalustele ja soovidele vastav grill.

Söegrillid

Söegrill valikul mõelge esmalt läbi, mitmele inimesele grillil toitu valmistate ja kui sageli grilli kasutate. Järgmine samm on eelarveline- palju soovite grillile kulutada. Kui grillite suve jooksul vaid paar korda, siis sobib ka odav söegrill ja järgmine suvi saate jälle uue osta. Kui soovite vastupidavamat grilli, siis rusikareeglid on järgmised: Mida paksemast metallist on grilli korpus või grillrest, seda kauem peab ta vastu. Emaileeritud ja roostevabad pinnad kestavad kauem kui pulbervärviga kaetud pinnad. Jämeda diameetriga  roostevaba või valurauast grillrest ei kooldu ja kestab väga kaua. Jämedamast materjalist söerest ei kooldu nagu odavamatel grillidel ja garanteerib hea ventileerituse. Termomeeter aitab toidu valmistamise temperatuuri kontrolli all hoida.

Söegrilli plussid:
• Annab toidule mõnusa suitsuaroomi.
• Kui tavalise söeresti peal on söekausid, saab neid grilli keskele või äärtesse liigutades liha kas otsesel tulel (näiteks loomaliha) või kaudsel tulel (näiteks kana või kala grillida).
• Olenevalt grilli küpsetuspinna diameetrist sobib sobib söegrill väiksema või keskmise lihakoguse grillimiseks korraga 2-8 inimesele.
• Söegrill tagab kõrge küpsetuskuumuse.
• Puudub vajadus gaasi või elektri järele.
 
Miinused:
• Toit kõrbeb kergemini, kuid parematel termomeetriga grillidel on võimalik õhuvoolu reguleerimisega grilli põlemistemperatuuri täpselt kontrollida.
• Süsi põleb kiiremini ära ja seda peab suurema lihakoguse korral lisama. Parematel grillidel on ligendiga grillimisrest või äravõetav keskosa, mis võimaldab grilli töötamise ajal sütt juurde lisada.
• Grilli süütamine ja grillimine ise võtab natuke rohkem aega.

Suitsugrillid

Suitsugrill on osa teie aia kujundusest ja eeldab teatud grillimise kogemust. Grilli valikul jälgige samu põhimõtteid kui söegrillide valiku juures. 

Plussid:
• Sobib nii grillimiseks kui ka suitsutamiseks.
• Annab toidule hea suitsuse maitse.
• Võimaldab madalamal temperatuuril liha ja kala suitsutada.
• Võimaldab õhuvoolu reguleerimise abil reguleerida grilli temperatuuri.
 
Miinused:
• Toiduvalmistamine võtab rohkem aega ja vajab temperatuuri kontrollimist.
• Varem või hiljem tekib pulbervärviga kaetud grilli pinnale korrosioon. Puhasta rooste terasharjaga ja värvi puhastatud pind kuumakindla värviga.

Gaasigrillid

Gaasigrillide soetamise juures soovitame esiteks vältida pulbervärviga kaetud grillikaasi, sest need võivad kliima ja temperatuuri koosmõjul kergesti rooste minna ja kes tahaks oma terrassile roostes plekihunnikut. Samuti tuleks vältida alumiiniumist põleteid, sest nende eluiga on lühike. 

Kui gaasigrilli kaas on emaileeritud või roostevabast terasest siis peaks ta 10 aastat vastu pidama. Topeltkaanega grillid hoiavad paremini sooja kui ühekordse kaanega grillid. Põletid peaks olema markeeritud roostevabast terasest või valurauast. Parematel grillidel on sisse ehitatud liha pruunistamise tsoonid, kus kõrge temperatuuriga saab liha mõlemalt poolt töödelda ja siis rahulikul tulel lõplikult viimistleda. Kui saoovite kasutada ka kaane all pöörlevat "rotesserie" varrast, siis jälgige, et ostataval grillil oleks vastav valmidus. Väga tähtis on gaasigrilli varuosade saadavus. Üldjuhul on bränditud grillidele varuosasid lihtsam saada kui brändimata grillidele.

Plussid:
• Mugav ja kiire toiduvalmistamine.
• Võimaldab toitu valmistada suuremale hulgale inimestele ühe korraga.
• Väga ühtlane temperatuur.
• Külgpõletiga gaasigrilli saab kasutada ka gaasipliidina.
• Malmist küpsetuspinnad jagavad ühtlaselt soojust.
• Rösle uute gaasigrillide mudelitel Videro G3, Videro G4 ja ja Videro G6 on klaasist aknaga kuppel, mis võimaldab toidu valmimist jälgida ilma kaant avamata. See tagab ühtlase grillimistemperatuuri ja toit ei jahtu vahepeal maha.
 
Miinused:
• Nõuab gaasiballooni ja regulaatori olemasolu.
• Suured mõõdud.
• Korralikud, pika kasutuseaga gaasigrillid on kallimad kui söegrillid.

Kamado grillid on parimad grillimise aparaadid ja ühtlasi ka kõige kallimad. Ostmisel pöörake kindlasti tähelepanu varuosade saadavusele. 

Plussid:
• Universaalne, sobib nii grillimiseks kui suitsutamiseks. Saab ka pitsat valmistada kuna küpsetustemperatuur võib tõusta kuni 400°C.
• Õhuavade ja termomeetri abil on lihtne soovitud küpsetustemperatuuri seadistada.
• Grilli korpus on valmistatud keraamilisest materjalist ja ei korrodeeru.
• Väga ühtlane temperatuur püsib tunde.
• Toitu on raske ära kõrvetada.
 
Miinused:
• Termošoki oht, kuid seda on lihtne vältida külma vedelikku lihale või grilli välispinnale mitte valades.
• Raske, tõstma peab kahe inimesega kuid liigutamist hõlbustab grilli kandev ratastega raam.
• Hind.

Grilli soetamisel pane veel tähele:

• Mida paksemast materjalist on grilli korpus ja restid, seda kauem peab ta vastu.
• Pärast igat kasutuskorda puhastada grill. See pikendab grilli kasutusiga.
• Sobiv grillikate kaitseb grilli UV kiirguse ja eineva tolmu eest.
• Kõige kauem peavad vastu malmist grillimisrestid ja -plaadid ning kvaliteetsest roostevabast terasest või malmist põletid.
• Soovitav on hoida grilli varjatuna sademete eest ja talvel kuivas kohas.